فهرست مطالب

الهیات هنر - پیاپی 10 (پاییز 1396)

فصلنامه الهیات هنر
پیاپی 10 (پاییز 1396)

  • بهای روی جلد: 300,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/09/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالقاسم علیدوست، هادی جهانگشای اباجلو صفحات 5-23
    فقیه در فقه برای پیدا کردن حکم فقهی موضوعات و مسائل، آیا باید بر محور اسم باشد یا کارکرد و یا هویت؟ بدیهی است که نتایج حاصل از این سه رویکرد با هم متفاوت است. برای آگاهی از رویکرد فقه و منابع آن دراین باره باید ابتدا این سه رویکرد را دوباره بازخوانی کرده و درنهایت به این برسیم که نصوص دینی و فقه شیعی دراین باره چه رفتاری داشته است؟ تا با تفقه در این نصوص با رعایت هنجارهای فقهی، روش استنباط صحیح و کامل را اتخاذ کنیم.
    با تتبع در تراث اسلامی به دو عنوان برمی خوریم که در نگاه اول ناهم سو می نمایند. گروه اول، «الاحکام تدور مدار المسمیات» و گروه دوم «الاحکام تدور مدار الاسماء» است. در نصوص دینی آثاری داریم که حکایت از کارکردگرایی می کند مانند این روایت: «ان الله تبارک و تعالی لم یحرم الخمر لاسمها بل حرمها لعاقبتها، فما فعل فعل الخمر، فهو الخمر.» از طرف دیگر روایاتی داریم نوعی از اسم گرایی را حکایت می کنند، مانند: «انا نجد اشیاء قد وفق الله بین احکامها و ان کانت متفرقه و نجد اشیاء قد فرق الله بین احکامها و ان کانت مجتمعه.» در این وضعیت شناخت مصداق صحیح، یکی از مهم ترین وظایف فقیه است.
    در فقه شیعی، بیشتر فقها اصل را بر اسم گرایی قرار داده اند مگر این که فقیهی با دلیل خاص از اسم گرایی دست برداشته و با توجه به فضای حاکم بر فقه و اصول و رویه های فقهی به سمت کارکردگرایی رفته است. در این تغییر روش، نهاد مناسبات حکم و موضوع در فقه مطرح می شود. در ادامه کارکردگرایی و اسم گرایی درباره غنا و موسیقی به عنوان یکی از تعینات هنری بررسی می شود. به باور ما بابیان معنای هویت گرایی، تفاوت آن با کارکردگرایی و توضیح برخی از مصادیق فقهی آن، رویکردی جدید برای پژوهش های فقهی باز می شود. با استفاده از این روش به دلیل تغییر هویت برخی از تعینات، حکم آن نیز عوض می شود.
    درنهایت با تاکید بر اصل اسم گرایی در فقه شیعی، ملاک استفاده از کارکردگرایی یا هویت گرایی را منوط به تصریح شارع، فهم عرف و یا ادراک عقل کرده است. البته نباید به بهانه یا با اعتماد بر اصل پر استثنا خورده اسم گرایی از کارکردگرایی و هویت گرایی غافل شد و ظرفیت وسیعی را از فقه بدون توجیه موجه از آن گرفت.
    کلیدواژگان: اسم گرایی، کارکردگرایی، هویت گرایی، هنر، تعینات هنری
  • آیت الله محمد جواد فاضل لنکرانی صفحات 25-41
    در این نوشتار ابتدا درباره لزوم تغییر نگاه به هنر سخن به میان می آید که از شکل صرفا یک ابزار تجمل به صورت یکی از ضرورت های حیات اجتماعی امروز درآمده است. سپس با قرار دادن فقه هنر در ذیل فقه اجتماعی (نه فقه فردی)، موضوع و ملاکات این بخش از فقه را متفاوت از موضوع و ملاکات فقه تعبدی می داند، به گونه ای که چون بخش عمده فقه اجتماعی غیرتعبدی است، ملاکات احکام آن هم باید استخراج و بر اساس آن نظر دهی شود.
    در ادامه با اشاره به اینکه برخی از عناوین موجود در روایات، به صورت استقلالی مدنظر شارع نبوده است و ذیل عنوان دیگری به نام عنوان «مافوق» واقع می شده اند که موضوعیت دارند؛ غنا، موسیقی و مجسمه سازی نیز از همین شمار هستند. به عبارتی غنا و مجسمه سازی اگر ذیل عنوان «لهوالحدیث»، «اضلال عن سبیل الله »، «قول زور» و... قرار گیرد، حرام خواهد بود و فی نفسه حرمتی ندارد. کما اینکه نی و بربط و مزمار و سایر آلات نوازندگی هم اگر ذیل عنوان «آلات لهو» واقع شود، حرام است و در غیر این صورت همین عناوین حکم حرمت ندارند.
    هدف از طرح این مباحث، گسترش و تحلیل «روش اجتهاد در فقه هنر» است. در این نوشتار ابتدا لزوم نگاه فقیه به هنر را به عنوان ضرورت مطرح و سپس ملاک های موجود در فقه هنر را بررسی می کنیم بعد درباره عناوین مستقل یا عناوینی که زیرمجموعه عنوان دیگری قرار دارند مباحثی را مطرح می نماییم. به مقتضای کار هنری مقاصد گوناگون یا مسئله مزاح و شوخی پیش می آید لذا فقیه باید در صدور احکام به این نکات توجه کند.
    کلیدواژگان: فقه هنر ملاکات حکم
  • سید حسن شبیری (زنجانی) صفحات 43-103
    نقیضه یا پارادی یکی از انواع آثار ادبی و هنری پرکاربرد با سابقه دیرینه در جوامع مختلف است. در این نوع آثار که در حوزه های گوناگون هنری شامل ادبیات، سینما و موسیقی رواج دارد، اشخاص با اخذ بخش های مهم آثار دیگران و ایجاد تغییراتی چند در آن از طریق اضافه کردن عناصر نو و ابتکاری با اهدافی متفاوت از اثر اصلی نظیر نقد یا خنداندن مردم اقدام به خلق اثر اشتقاقی می نمایند. وجود چند ویژگی کپی برداری از اثر اصلی، تغییر آن و جنبه استهزائی در اثر نقیضه، چالش هایی را نسبت به نقض چند حق مادی و معنوی «حق تکثیر اثر»، «حق حرمت اثر» و «حق شهرت اثر» در نظام حقوق مالکیت فکری ایجاد نموده است. گرچه برخی با استناد به استثنائات موجود در قوانین فعلی نظیر استثنای نقد درصدد توجیه مشروعیت خلق پارودی بدون نیاز به کسب اجازه از پدیدآورنده برآمده اند. با عنایت به ناکافی بودن و عدم پوشش استثنای نقد نسبت به تمامی مصادیق پارودی، اخیرا به تدریج قانون گذاران بسیاری از کشورهای پیشرفته با استناد به مبانی و دلایلی همچون اصل آزادی بیان، نظریه استفاده منصفانه و لزوم تعادل بین منافع دارنده و عموم مردم، به صراحت آن را در زمره استثنائات حقوق مادی قرار داده اند. با وجود این قانون گذار ایرانی حتی در اصلاحات جدید قانون کپی رایت به این مهم نپرداخته است. پیشنهاد نوشتار حاضر تصریح قانون گذار ایران به قرار دادن نقیضه در جمع استثنائات حقوق مادی در قانون جدید حقوق مالکیت ادبی و هنری است.
    کلیدواژگان: اثر نقیضه، پارودی، اثر اشتقاقی، آزادی بیان، استفاده منصفانه، استثناثات حقوق مادی، منافع عمومی
  • محمد عشایری منفرد صفحات 106-125
    یکی از چالش های مهم عرصه حکومت تنافی هایی است که بین بایدونبایدهای شرعی در باب هنر روی می دهد. اغلب فقی هان در بررسی این تنافی ها بین تزاحم احکام مربوط به فقه هنر و تزاحم حقوق مربوط به هنر گسستی نمی افکنند و در همه این تزاحم ها از همان قانون اهم و مهم استفاده می کنند. اینکه تزاحم حقوق به چه معنا است و سازوکار برون رفت از آن همان قانون اهم و مهم است یا قانون دیگری است، مسئله ای است که این مقاله بدان پرداخته و کوشیده است با ارائه تعریف مناسبی از تزاحم حقوق هنری الگوریتم فقهی معینی را با آغاز و پایان مشخص برای خروج از تزاحمات حقوق هنری ارائه کند.
    کلیدواژگان: حقوق هنری، حق معنوی، تزاحم حقوق، اهم و مهم، عدل و انصاف
  • مهدی همازاده ابیانه صفحات 127-145
    این مقاله، معیار بحث فقهی را در مواجهه با هنر بررسی کرده است. نویسنده با تفکیک بحث به سه حوزه «هنرمند»، «مخاطب» و «متن اثر» معیار مواجهه فقهی با هر حوزه را به‏طور جداگانه بحث کرده است.
    ‏وی در بخش مربوط به آفرینشگر اثر هنری، قصد و نیت هنرمند را معیار بحث می داند و در دو شق «هم‏راستا بودن قصد با نوع تاثیر» و «هم‏راستا نبودن قصد با نوع تاثیر» پیش می رود. بدین ترتیب در شق نخست و با استناد به برخی روایات و سیره معصومان، به احکام استحباب و کراهت (در فروض مختلف) رسیده است؛ اما شق دوم را ذیل عناوین تجری و انقیاد برده و نتیجه را به قول مختار در عنوان های مذکور وانهاده است.
    مقاله در بخش مربوط به مخاطبان آثار هنری، نوع تاثیر محصول را معیار بحث قرار داده است و با توجه به نصوص دینی، شرایط مرجحیت و ممنوعیت تخاطب با آثار مختلف را مطرح کرده است. همچنین در مصادیقی که شاهد هیچ‏گونه تاثیر دینی و اخلاقی (مثبت یا منفی) نیستیم، چیستی لهو و عدم مصداقیت آن در مطلق سرگرمی و لذت زیبایی‏شناختی را پیش کشیده و به اباحه بالمعنی الاخص رسیده است.
    در انتها و در بخش مربوط به متن اثر هنری نیز مناط حمایت یا ممنوعیت انتشار آثار را با توجه به تزاحم در شرایط مختلف و زبان خاص هنر (که متفاوت از زبان کتاب و سخنرانی است)، بررسی کرده است و حکم آن را هم مختص به حکومت دینی یا اولیاء دین (و نه آحاد مکلفان) دانسته است.
    کلیدواژگان: فقه هنر، قصد فاعل، انقیاد و تجری، لهو، سرگرمی، سانسور، حمایت
  • مهدی جلیلی خامنه صفحات 148-176
    این مقاله بحثی میان رشته ای بین فقه و زیبایی شناسی است؛ در معنای عام خود معادل فلسفه هنر است و به بحث از هستی و چیستی زیبایی می پردازد. زیبایی غیر از پذیرش احکام هنری و زیباشناسانه، متعلق حکم فقهی نیز قرار می گیرد. یکی از موارد تعلق حکم فقهی به زیبایی مسئله مرجحات امامت جماعت در نماز جماعت است که در روایات و منابع فقهی با عنوان «صباحت وجه» و «زیبایی رخسار» بدان اشاره شده است. با تتبع فقهی و بررسی و اقوال فقها از قدما تا متاخرین، مقاله حاضر مسئله را از منظر صدر المتالهین در باب زیبایی بررسی و کمال زیبایی ظاهری از منظر صدرا تثبیت می کند و با استفاده از استشهاد صدرا به همین فرع فقهی در آثارش برای کمال بودن زیبایی، پیوندی قابل اعتنا در مناسبات فقه و زیبایی شناسی برقرار و ثمراتی در فقه برای آن بیان می کند.
    کلیدواژگان: حکم فقهی، زیبایی شناسی، امام جماعت، صباحت وجه، صدر المتالهین (ره)
  • محمدحسین عبدلی آشتیانی صفحات 178-200
    در شریعت اسلامی همواره موسیقی و مسئله غنا یکی از مباحث مهم، پیچیده و درعین حال پر مناقشه بوده است. نویسنده کوشیده است تا به بیان و واکاوی آراء دو تن از فقی هان موثر اهل سنت در این موضوع بپردازد. این مقاله به این سوال پاسخ می دهد که رای ابو حامد غزالی و ابن تیمیه در باب استماع غنا چیست؟ نتیجه این پژوهش نشان می دهد، ثمره تحقیق درون دینی هردو کاملا متفاوت است. غزالی غنا را بنا بر ادله روایی یا اصولی امری مباح می داند که ممکن است، بنا بر مفسده یا مصلحت بر احکام متنوع فقهی دلالت نماید؛ اما ابن تیمیه حنبلی مذهب، همانند بسیاری از عالمان اهل سنت بر عقیده حرمت باورمند است و اعتقاد بر بدعت آوری کسانی دارد که به اباحه موسیقی قائل گشته اند. در این مقاله سعی بر آن است تا نشان داده شود آراء متمایز ایشان علی رغم رجوع هر دو به کتاب و سنت گواهی بر تفاوت روش ادراک و فهم دین و موضوع شناختی غنا دارد. 


    کلیدواژگان: غناء، فقه، شریعت، غزالی، ابن تیمیه، موسیقی
|
  • Abolghasem Alidoost, Hadi Jahangosha Abajloo Pages 5-23
    What should a faqih (jurisprudent) rely on, when trying to find the jurisprudential rule of matters: name, function and/or identity? The results obtained from these three approaches are obviously different. Likewise, it is necessary to first review and look deep down into these three approaches in order to attain an awareness of the approach of Fiqh and its resources and finally to understand what position religious texts and Shi’i jurisprudence take in this regard. Consequently, we will be able to adopt the correct and complete inference method by adherence to these texts in accordance with jurisprudential rules.
    Having examined the existing texts, we come across two matters which seem to have apparent inconsistency at first sight. There are some rules in religious texts which can be interpreted and looked upon from a functionalist perspective, for example: (God Almighty forbade wine not for its name but for its effects; so that which results in drunkenness is wine). On the other hand, there are some traditions from which nominalism can be interpreted. In this case, the most important obligation incumbent upon faqih is to know the correct case, that is, to know if the tradition refers to a label or a name. In Shi’i jurisprudence (fiqh), most jurisprudents apply themselves to nominalism unless, due to certain reasons, a faqih quits nominalism and turns to functionalism with respect to the dominant jurisprudence and jurisprudential principles and procedures. In this case, the issue of the relation between judgment and subject is raised in fiqh. Also, the current article on functionalism and nominalism aims to address music and ghena as one of the artistic definitions. The author presents a new approach to jurisprudential researches through defining identity, illustrating its difference with functionalism and explaining some of its jurisprudential aspects. Accordingly, due to the change in the identity of some definitions using this method, their rule also changes.
    Finally, the present study focusing on the principle of nominalism in Shi’i jurisprudence (fiqh) shows that the criterion for the use of functionalism or identity is subject to Shari’ah’s explanation, the understanding of the custom, or the perception of reason.
    Keywords: nominalism, functionalism, identity, art, artistic definitions
  • Muhammad Javad Fazil Lankarani Pages 25-41
    The current article first addresses the necessity of a different look at the concept of art which has moved away from a merely decorative purpose to involve one of the necessities of today’s social life. Then, through incorporating the fiqh of art into social jurisprudence (not individual jurisprudence) considers the themes and criteria of this part of fiqh to be different from those of fiqh e Ta’abodi (associated with the intention of getting closer to Allah), illustrating that since a major part of social jurisprudence is non-Ta’abodi, the criteria of its judgment should be extracted and reviewed accordingly.
    It is shown that some issues in traditions are not decisively ruled out in religion and are classified as “beyond”-mafoq- which are relevant; and ghena, music and sculpture are in the same category accordingly. In other words, ghena, and sculpture are prohibited (haram) if they are classified, and they are not prohibited (haram) by themselves. Likewise, flute, oud, mizmār and other musical instruments are forbidden (haram) if they fall into group of alat e lahv (unpermissible enjoyment and entertainment instruments), otherwise they are not prohibited.
    Following the above discussion, the main goal is to expand and analyze “the method of Ijtihad in fiqh of art”. This study first presents the necessity of faqih’s view towards art as a requirement and examines the existing criteria in fiqh of art. Then, a discussion is presented on some independent or dependent subjects. Furthermore, due to several purposes, an artwork may be associated and deal with humor and wit, therefore fiqih should take these matters into consideration and issue rules accordingly.
  • Seyyed Hasan Shobeiri Zanjani Pages 43-103
    “Adapted Comic Art” is a kind of artwork which has long enjoyed a special status among different cultures and nations and has had a significant influence on the transmission of social, political, ethical and cultural concepts to its audience, which, in its broader sense, includes caricature, humor and artistic imitation, etc. Since the common aspect of such works is their adaptation from intellectual creation of others, in the copyright system they are known as an adaptive work per se. The main problem originates from the fact that, according to the traditional copyright system, the creator of the secondary work needs to ask for permission from the creator of the original work in order to create an adaptive work; commitment to such act concerning the above-mentioned works, however, can be an important obstacle to creators of these works and have a reverse effect on the process of growth and development of such works in the society which is precisely in the opposite direction of goals and principles of the intellectual property system, that is the foundation for the development of intellectual works. Therefore, lawmakers have passed a new law in the recent decade in the rights of many advanced counties- the exclusion of such works from the need to obtain permission- and have placed these works in the category of educational and research activities as another exception to material rights of the creator in the modern copyright system. Nevertheless, the exception is neglected in the legal system of many countries such as the current law and even in the new Article of the Copyright Law of Iran. The present study attempts to first analyze and describe different aspects of this exception, examine the views of its proponents and opponents, explain the possibility of expanding it to other cases, and then clarify its status in laws of different countries such as Iran and probably International Regulations. Finally, this study seeks to propose corrective measures in this regard to the Iranian lawmakers.
    Keywords: Humor, caricature, adaptive work, exceptions to material rights, fair use
  • Muhammad Ashayerie Monfared Pages 106-125
    One of the key challenges of the government is the negations existing between religious Do’s and Don’ts in art. In examining these negations, the jurisprudents (fuqaha) make no separation between incompatibility (tazahom) of the rules relating to fiqh of art and incompatibility of the art rights, rather they apply the rule of important and most important to all these incompatibilities. The current article aims to address the issue of incompatibilities of rights and examine if its exit mechanism is the same as the rule of important and most important. Moreover, this study attempts to present a certain jurisprudential algorithm with a definite beginning and end to exit the incompatibilities of art rights through providing a proper definition of incompatibility of art rights.
    Keywords: art rights, spiritual right, incompatibilities of rights, important, the most important, justice, fairness
  • Mahdi Homazadeh Abyaneh Pages 127-145
    The current article examines the criterion of jurisprudential debate in dealing with art. The author addresses the above subject from three different perspectives namely “artist”, “audience” and “artwork”.
    As regards the creator of the artwork, the artist’s intention is the main discussion point, approached from two aspects: “compatibility of the intention with the effect” and “incompatibility of the intention with the effect”. Accordingly, referring to some traditions and sireh of the infallibles, the former encompasses rules of preference -Istihbab- and detestability –Kirahat- (in various assumptions), while the latter covers inqiyad and tajarri (the intention of committing sin).
    As regards the audience of artworks, the present study discusses the type of effect that the artwork creates and presents the conditions of permission and forbiddance of using such works. Likewise, the issue of lahv (corrupting entertainment) and absolute aesthetic pleasure is brought up when no evidence of ethical or religious impact (positive or negative) is seen.
    Finally, as regards the “text of an artwork”, an examination of the permission or forbiddance of publication of artworks in accordance with incompatibility (tazahom) under different conditions and with respect to special language of art is addressed, while considering issuance of its rule specific to religious leaders and not individual mukallaf. 2
    Keywords: fiqh of art, intention of subject, inqiyad, tajarri, lahv, entertainment, censorship, protection
  • Mahdi Jalili Khameneh Pages 148-176
    The current article addresses an interdisciplinary discussion on fiqh and aestheticism; in its general sense, it is synonymous with philosophy of art and discusses the existence of aesthetics. Aesthetics, apart from acceptance of artistic and aesthetic rules, is also associated with jurisprudential rule. One of the association of jurisprudential rule with aesthetics is the issue of preferences of Imam Jama’at in jama’at prayer, which is titled as “beauty of face” in traditions and sources of jurisprudence. The current article, through attending jurisprudence and reviewing the words of jurisprudents from the Qudama to the Muta`akhireen, examines the above issue from the viewpoint of Sadar al-Mutalehin and proves the perfection of apparent beauty from Sadra’s perspective. Moreover, this study, using Sadra’s association with the same jurisprudence in his works for perfection of beauty, provides a connection between jurisprudence and aestheticism and draws some peliminary conclusions for it in fiqh.
    Keywords: jurisprudential rule, aestheticism, Imam Jama’at, beauty of face, Sadr al-Muta’lehin
  • Muhammad Hussein Abduli Ashtiyani Pages 178-200
    The attitude toward music and ghena, in Islamic Shari’a, has always been an important and controversial issue. Therefore, the current study aims to examine the ideas of two of the influential jurisprudents of Ahl al-Sunnah on this matter. Herein, the views of Abu Hamid Al-Ghazali and Ibn Taymiyya on the issue of “hearing ghena” are addressed. The final conclusion of their religious research was shown to be completely different. In Ghazali’s view, ghena is permitted (mubah) based on validity evidence which may imply various jurisprudential rules based on corruption or expedience. Ibn Taymiyya al-Hanbali, however, like many Sunni scholars, believes in hurmat (prohibition) and considers those who believe in “permission of music” as heretic. The present study tries to show that different views of these two thinkers, though they both refer to book and tradition, imply a different way of understanding and perception of religion as well as ghena.
    Keywords: ghena, fiqh (jurisprudence), Shari’a, Ghazali, Ibn Taymiyya, music